top of page

HUNTU – KUN OKKULTISMI SAAPUI SUOMEEN

Huntu on vuonna 2022 kuvattu ja samana vuonna ensi-iltansa saanut dokumentti okkultismin historiasta ja sen uuden aallon saapumisesta Suomeen 1800-luvulla. Rikhard Larvannon ja Ukko Tornin toteuttama dokumentti esittelee niin esoterian historiaa, kuin myös sen vaikutusta sellaisiin Suomen kultakauden taiteilijoihin kuten Jean Sibelius, Akseli Gallen-Kallela ja Hugo Simberg.

 

Esittelyn saavat erilaiset Suomeen saapuneet salaseurat, kuten vapaamuurarit ja ruusuristiläiset, sekä ajan merkittävät hahmot, kuten Pekka Ervast. Elokuva valottaa myös historian pitkään unohtamien henkilöiden, kuten Aarni Kouta ja Helmi Krohn, elämän vaiheita. Dokumentissa äänen saavat niin esoteriaan perehtyneet kirjoittajat kuten A. W. Yrjänä, Aki Cederberg ja Viljami Puustinen, sekä alan tutkijat kuten Jussi Sohlberg sekä Turun Yliopiston Uuden etsijät-tutkimusryhmä. 

 

Visuaalisesti väkevä, kerronnallisesti viihdyttävä ja historiallisesti tarkka dokumenttielokuva on ensimmäinen aihepiiriä kootusti valottava teos Suomessa

 

Elokuva rahoitettiin Mesenaatin joukkorahoituskampanjalla, joka keräsi lähes yli 500 tukijaa ja lähes 20 000 euroa. 

 

Dokumentin ensi-ilta järjestettiin marraskuussa 2022 Helsingin Kino Korjaamolla täydelle salille. Elokuvaa on sittemmin myyty digitaalisesti yli tuhat kappaletta, ja siitä otettiin 300 kappaleen dvd-painos joka myytiin loppuun.

bottom of page